Workshops 21 april 2018

Beste koorleden van Gloria Toonkunst en andere zangliefhebbers!

 

Gloria Toonkunst bestaat 100 jaar en daarom vieren we feest. En feest vier je natuurlijk niet alleen. Daarom nodigen wij ook van harte andere zangliefhebbers uit om met ons te delen in de feestvreugde!

 

Eén van de activiteiten waarvoor we je willen enthousiasmeren is een workshopdag waarbij gekozen kan worden uit vier verschillende genres. Deze dag wordt gehouden op zaterdag 21 april 2018 in het Kerkcentrum Holy, Reigerlaan 47 3136 JJ Vlaardingen.

 

Wij hebben geprobeerd een mooi en gevarieerd aanbod samen te stellen. Wellicht iets heel anders dan je gewend bent maar zeker leuk om een keer te proberen. Op de volgende pagina’s lees je meer over de vier workshops waaruit je kunt kiezen. De bedoeling is dat er gedurende de hele dag aan één muziekgenre gewerkt wordt. Op die manier is er ook echt tijd om samen een aantal liederen in te studeren.

 

Omdat het uiteraard wel van belang is dat er een evenwichtige samenstelling en verdeling is van alle partijen over de verschillende workshops, vragen wij je om bij de aanmelding een eerste, tweede en derde voorkeur op te geven. 

Aan het eind van de dag hebben we een feestelijk optreden waarin we de “opbrengst” van de dag aan elkaar laten horen.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 09.15 uur : inloop - koffie of thee
  • 10.00 uur : aanvang workshops
  • 12.30 uur : lunchpauze
  • 13.30 uur : vervolg workshops
  • 15.30 uur : ‘concertje’ in plenaire ruimte
  • 16.15 uur : gezamenlijke afsluiting / borrel.

De kosten voor deelname aan deze dag bedragen € 15,00. Naast de workshops zijn hierbij ook inbegrepen koffie, thee, lekkers tijdens de verschillende pauzes. Wij vragen je zelf een lunchpakket mee te nemen, wij zorgen voor iets te drinken.

We sluiten gezellig af met een aangeklede borrel.

 

Wij hopen dat je na het lezen van deze informatie net zo enthousiast bent als wij! Voor inschrijving kun je gebruik maken van het digitale formulier onder aan deze pagina. Je bijdrage ontvangen wij graag op rekeningnummer NL16 INGB 0001 8569 91 t.n.v. Gloria Toonkunst onder vermelding van “Workshopdag 21 april”. De inschrijving wordt definitief na ontvangst van je bijdrage. Je ontvangt hiervan uiteraard een bevestigingsmail. 

 

Namens de Feestcommissie,

Tineke Franssen en Lilian Wiegant

 

 

Programma

Workshop Franse Chansons

De workshop Franse Chansons wordt geleid door Annemarie Willems uit Den Haag. Annemarie werkt als zangdocent en zangcoach, geeft zangles en leidt een aantal vaste koren. Daarnaast geeft zij workshops zang op allerlei locaties en aan zeer diverse groepen naar aanleiding van diverse gelegenheden.

Annemarie:  “Samen een avontuur beleven. Dat is mijn drijfveer, iedere keer opnieuw. Daar krijg ik een enorme dosis energie van, en dat breng ik over op een groep. Ik wil mensen motiveren, hen het gevoel geven dat het gaat lukken – en dan lukt het ook!”

 

Tijdens de workshop wordt gewerkt aan bekende en minder bekende Franse chansons zoals: Non, je ne regrette rien, Sous le ciel de Paris en Aujourd'hui je chanterai. Ga het avontuur aan met Annemarie en dompel je onder in de Franse chansons!

Workshop Muziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance

Deze workshop staat in het teken van Vlaardingen 1018 - 2018 en wordt geleid door Bas van Houte uit Schiedam. Bas is sinds december 2016 de dirigent van Gloria Toonkunst in Vlaardingen. Daarnaast is hij als artistiek leider en dirigent verbonden aan verschillende projectkoren, waaronder de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach met het Schiedams Bachkoor in de Grote- of St. Janskerk te Schiedam.

Als dirigent/organist is Bas van Houte werkzaam in de Basiliek van de H. Liduina en O.L.V. Rozenkrans te Schiedam. Met verschillende koren verzorgt hij de opluistering van de eucharistievieringen met meerstemmige Latijnse missen, gregoriaanse gezangen en motetten.

 

 

Bas start zijn workshop met één of meerdere korte stukken Gregoriaanse muziek gevolgd door muziek van Hildegard von Bingen. Zo wordt een mooie overgang gemaakt van eenstemmige Middeleeuwse muziek naar vroege meerstemmigheid; van eind Middeleeuwen naar vroege Renaissance. Tenslotte wordt afgesloten met één of meerdere madrigalen of motetten uit de Renaissance.

Workshop Musical zingen

De workshop Musical zingen wordt geleid door Anja Brands uit Vlaardingen. Anja is 25 jaar lang verbonden geweest aan musicalkoor Applaus, waar zij met een enorm enthousiasme en gedrevenheid met talloze kinderen en jongeren gewerkt heeft aan grote en bijzondere producties. Een behoorlijk aantal van deze kinderen is doorgestroomd naar beroepsopleidingen en speelden of spelen in grote professionele musicalproducties. Daarnaast is Anja werkzaam als zangdocent en zangcoach en geeft zij af en toe koorscholing, stemvorming bij koren in de regio.

Tijdens de workshop gaat Anja werken aan diverse meerstemmige bekende en minder bekende musicalnummers en wie weet een uitstapje naar nog iets andere muziek. 

Workshop Afrikaanse lied

Deze workshop wordt geleid door Harry Over. Sinds zijn diplomering in 1982 houdt hij zich bezig met koormuziek in al zijn variaties. In 2007 besloot Harry om alleen nog projectkoren te leiden. Dit geeft hem de mogelijkheid om met goede musici op hoog niveau werken van Bach en Händel uit te voeren. 

Door zijn ervaring in de strijdkoor-cultuur is hij al lang geleden in aanraking gekomen met (Zuid)Afrikaanse strijdmuziek. In de jaren ’80 in het nieuws via Mandela en het ANC.

Naast klassieke muziek heeft het altijd een plaatsje in zijn hart behouden vanwege de vrolijkheid, zingbaarheid en beweging die de muziek met zich meebrengt naast de noodzakelijke actuele betekenis.

Harry: “Het doet me deugd om deze passie weer eens te delen met zangers die het leuk lijkt om met deze muziek kennis te maken. Zingen en swingen!  Amandla!”

In de workshop komt een aantal liederen aan de orde die hun bekendheid met name aan het Amsterdamse CASA-koor (1987-2015) te danken hebben. Mooi klinkende, niet al te moeilijke muziek en met een ondefinieerbare Afrikaanse swing! Wat te denken van titels als; Nkosi sikelele (Afrikaans volkslied), Erile , Amajoni. Je blijft niet stil staan en het klinkt geweldig!


Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de feestelijke workshopdag op zaterdag 21 april 2018

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.